De optometrist kijkt verder...

Onze optometrist kan uw ogen onderzoeken, adviseren over een passende oplossing en, indien nodig, via de huisarts naar de oogarts doorverwijzen.

Uw eerste aanspreekpunt

Voor de gezondheid van uw ogen is onze optometrist, Laurens-Jan Merkx, het eerste aanspreekpunt. Meer dan 15 jaar ervaring heeft hij als optometrist. Hij kan de gezondheid uw ogen onderzoeken en beoordelen. Indien nodig kan hij u direct verwijzen naar de oogarts, zonder dat u eerst langs uw huisarts hoeft te gaan.

Ook kunt u bij hem terecht voor (speciale) contactlenzen, myopie beheersing, diabetes controles of gewoon omdat u wil weten of uw ogen nog gezond zijn. Voor een onderzoek bij hem heeft u geen verwijzing nodig.

Waarvoor kunt u bij de optometrist terecht?

Er zijn verschillende situaties waarin een bezoek aan onze optometrist raadzaam is:
• Als u klachten heeft met zien.
• Als u een bepaalde aandoening heeft of er aandoeningen in uw familie voorkomen, waarbij u risico loopt op oogklachten.

Wat is het verschil tussen een optometrist en een opticien?

Een opticien kan brillen en contactlenzen aanmeten. Een optometrist kijkt verder: hij of zij onderzoekt ook de gezondheid van de ogen en kan oogaandoeningen opsporen.

Hoe ziet het onderzoek eruit?

Onze optometrist zal een uitgebreid oogonderzoek uitvoeren om eventuele afwijkingen op te sporen. Het onderzoek bestaat onder andere uit:
• Een vraaggesprek over de gezondheid van de ogen en uw algemene gezondheid.
• Een oogmeting voor bril of contactlenzen.
• Een onderzoek naar de samenwerking tussen de ogen en oogspieren.
• Het meten van de oogdruk.
•  Een onderzoek naar de gezondheid van de ogen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

Wettelijk erkend beroep

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg.

Vergoeding

Bij sommige zorgverzekeringen is de optometrist opgenomen in het pakket. De OVN streeft ernaar dat dit de standaard wordt.